Общината получи зелена светлина за кандидатстване за средства по проект 

...
Общината получи зелена светлина за кандидатстване за средства по проект 
Коментари Харесай

Окаяната сграда на бившето Логопедично училище в Айтос остава в историята

Общината получи зелена светлина за кандидатстване за средства по проект 

Сивата и мрачна постройка на бившето Логопедично учебно заведение в Айтос ще бъде превърната в съвременен юношески център. Това става допустимо, откакто Общинският съвет поддържа предлагането на кмета Васил Едрев за кандидатстване с планово предложение по Националния проект за възобновяване и резистентност. 

Училището е закрито още в първите години на прехода. Сега постройката е в окаяно положение, няма покрив, а единствено част от кабинетите се употребяват за инвентара на Общината. Намира се на отзивчиво място – в центъра на града.
Иначе дава отговор на условията по процедурата - има добра структура и доста пространства на двата етажа. Васил Едрев напомни за още условия за избора на постройка, които са спазени - да е в центъра на града и да не бъде населявана. 

Друго условие към плана за реорганизация е да бъде построена конферентна зала с най-малко 50-60 места. В новия Младежки център е мястото и на нова Изложбена зала, защото сегашната е несъответствуваща, а към нея - и зала за занимания на децата с изобразяване и приложни изкуства.

" Администрацията има хрумвания за отделяне на тематични зали за " Стих, мелодия, спектакъл ", за съвременни и национални танци. Архитектурата на първия етаж пък разрешава построяването на Арт зала - там още при градежа на постройката са завършени арки. В последна сметка архитектите ще предложат какво да бъде разположението на залите ", съобщи Едрев.

В двора на ексшколото ще има спортна площадка и паркинг, а помощните здания също ще бъдат ремонтирани.

Кметът Васил Едрев съобщи, че администрацията от дълго време работи с концепцията да вдъхне нов живот на красивата и необитаема постройка. През месец септември т.г. е оповестена покана за кандидатстване по процедура „ Дейност 2: Изграждане на юношески центрове (в градове, които не са областни) “. Целта на процедурата е създаване и обезпечаване на дейно действие през първите години на 10 юношески центрове, които дават разнородни действия (вкл. интернационалните дейности) и цялостни услуги в помощ на личностното развиване и пригодността за претовареност на учениците и младежите на възраст до 29 години. Общинската администрация в Айтос се оказа в листата на 23-те възможни претенденти. Минималният размер на помощта по процедурата е 1 400 000 лв., а оптималният - 1 800 000 лeва. Безвъзмездната финансова помощ за план е 100 % от допустимите разноски.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР